Doodledoki

De Australian Labradoodle

De Australian Labradoodle is een hond die steeds meer voor komt in het straatbeeld. Zijn populatiteit komt voort uit zijn vriendelijke karakter, grappige uiterlijk en zijn allergievriendelijke eigenschappen. Het is echter niet zomaar een kruising tussen een labrador en een poedel, zoals vaak wordt gedacht, maar hij is ontstaan uit een mix van meerdere rassen die deze  hond maken tot wat hij nu is. 

De geschiedenis

In de jaren 70/80 ging men in Australië op zoek naar een hulphond die geschikt was voor een blinde vrouw met allergische klachten. Men kruiste een labrador met een poedel om zo de combinatie van hulphond, waar de labrador om bekend staat, en de allergievriendelijke vacht, waar de poedel om bekend staat, te krijgen. De man die dit begeleidde heette Wally Conran en noemde de kruising een Labradoodle. De eerste generatie kruisingen bleek erg leuk, maar nog niet stabiel wat betreft geschiktheid als hulphond en allergievriendelijkheid. Men ging verder ontwikkelen en door het inbrengen van enkele andere rassen ontstond de Australian Labradoodle zoals wij die nu kennen. Enkele rassen die gebruikt zijn, zijn onder andere de labrador, poedel, Ierse waterhond, curly coated retriever, de amerikaanse en engelse cockerspaniel. Je kan dus geen Australian Labradoodle krijgen door alleen een labrador en poedel met elkaar te kruisen.  

Australian labradoodle of een labradoodle?

Een goede voorbereiding is enorm belangrijk en voorkomt teleurstellingen. Hierboven is kort uitgelegd wat het verschil tussen een Australian labradoodle en een labradoodle is. Maar waarom is dat nou zo belangrijk?

Het grootste verschil tussen de twee honden is dat een labradoodle na verloop van tijd toch kan gaan verharen of qua karakter minder stabiel blijkt te zijn. Veel mensen kiezen vanwege een allergie voor de Australian labradoodle. Je wilt er dus zeker van zijn dat je hond een allergievriendelijke vacht heeft en houdt!

Fokschema labradoodle

Fokschema Australian Labradoodle

Australian Labradoodle Foundation Dog (ALFD) is de voorouder van de Australian Labradoodle gefokt door Wally Conran en doorontwikkeld door zijn dochter 

 

pngkey.com-dachshund-silhouette-png-9288391 (1)

ALFD 1e generatie