Doodledoki

Gezondheid, uiterlijk en karakter

De fluffy teddybeer

Gemiddeld wordt een Australian Labradoodle tussen de 13 en 15 jaar oud. Er zijn geen specifieke gezondheidsproblemen bekend bij dit ras. Fokhonden worden streng getest op afwijkingen van heupen, ellebogen en ogen. Omdat de Labradoodle een ras in opbouw is, wordt er streng toegezien op een gezond fokprogramma. Dit is momenteel de enige manier om gecontroleerd te blijven fokken en ervoor te zorgen dat o.a. de allergievriendelijke vacht behouden blijft. 

De Australian Labradoodle is atletisch gebouwd. Speelse, zachtaardige, fluffy teddybeertjes met zachte, vriendelijke ogen. Er zijn 3 maten: mini (tot 42 cm), medium en standaard (tot 63 cm). Je hebt veel verschillende kleuren Australian Labradoodles. Er zijn zelfs ook tweekleurige Australian Labradoodles. 

Er bestaan twee soorten vachten: de wollen vacht en de fleece vacht. De wollen vacht lijkt op de vacht van een schaap, terwijl de fleece vacht golvend en zacht is. De vacht is allergievriendelijk. Zo blijken veel mensen met een allergie wel goed te reageren op de huid en vacht van de Australian Labradoodle. Hetgeen ze uitermate geschikt maakt voor mensen met een allergie. Helaas blijkt een klein percentage ook voor de Australian Labradoodle allergisch te zijn. Test dit altijd van te voren uit! De vacht van een Australian Labradoodle kent geen ruiperiode, maar ze kunnen toch (net als mensen) soms wat haar verliezen. Om klitten en vervilting van de vacht te voorkomen is het belangrijk de vacht regelmatig te borstelen. De hond zal ook regelmatig getrimd moeten worden. 

 

Vriendelijk, speels en intelligent

De Australian Labradoodle is vriendelijk en sociaal ten opzicht van mensen en andere dieren. Ze zijn nieuwsgierig en dol op knuffels en aandacht. Het is ook een echte kindervriend! 
Het zijn zeer sensibele honden. Ze voelen de stemming van een volwassene of een kind goed aan en zullen daar ook op reageren door bijvoorbeeld rustig naast een kind te gaan liggen of zitten. 

Het zijn intelligente, speelse honden en houden ervan om uitgedaagd te worden. Doordat ze zo intelligent en zachtaardig van karakter zijn, zijn ze erg goed te trainen. Australian Labradoodles worden dan ook regelmatig opgeleid tot therapiehond. Zijn intelligentie heeft echter ook een keerzijde. Als de hond niet goed opgevoed of getraind wordt, is de kans groot dat het een eigenwijze en vervelende hond wordt. Zorg er dus voor dat de hond altijd voldoende uitgedaagd wordt en zich niet gaat vervelen. 

De Austrialian Labradoodle is een echte huishond. Ze zoeken veel contact met hun baasje en willen vaak dicht bij je in de buurt zijn. Wandelen vinden ze meestal ook erg leuk. Sommige honden zijn tevreden met een klein rondje, terwijl andere honden graag lange wandeltochten maken. Gemiddeld heeft een Australian Labradoodle behoefte aan 1 tot 1,5 uur beweging per dag. Als je 3-4 keer per dag een stukje gaat wandelen met de hond kom je al snel aan 1 uur per dag. 

Voor wie is een Australian Labradoodle geschikt?

Met zijn allergievriendelijke vacht is de Australian Labradoodle zeer geschikt voor mensen met een allergie. Voeg daar zijn intelligentie aan toe en je hebt een ideale therapiehond voor mensen met een allergie. 
Maar ook mensen zonder allergie kiezen steeds vaker voor een Australian Labradoodle vanwege zijn karakter en fluffy uiterlijk. Het zijn dan ook heerlijke huishonden!

Om welke reden je ook kiest voor een Australian Labradoodle…. het is belangrijk dat je tijd voor de hond hebt. Niet alleen om een pup op te voeden, maar ook om de hond voldoende beweging en uitdaging te bieden. Ze kunnen een korte periode alleen thuis blijven, maar als ze langer alleen blijven gaan ze zich snel vervelen. 

Bezint eer ge begint…..