De verzorging

De vacht van een Australian Labradoodle is ideaal voor mensen met een allergie, maar de vacht dient wel goed onderhouden te worden. De vacht moet minstens om de dag goed geborsteld worden om klitten en vervilting te voorkomen. 

De vacht

De vacht van de Australian Labradoodle verhaart nauwelijks. De dekharen en onderharen krullen als een kurkentrekker om elkaar heen. Om de dag een goede borstelbeurt voorkomt klitten en vervilte vacht. Een vacht met klitten en/of vervilte haren is zeer pijnlijk voor de hond en dit dient te allen tijde voorkomen te worden. 

Klitvrij of niet?

De meest voorkomende fout is dat men alleen de bovenkant van de vacht borstelt. De hond lijkt dan vrij te zijn van klitten en de schok is dan des te groter als blijkt dat de onderste vacht vol klitten zit of zelfs helemaal vervilt is. Een Australian Labradoodle verhaart nauwelijks, dus we zullen de vacht een handje moeten helpen door goed en secuur te borstelen.

De juiste techniek

Maar hoe borstel je de vacht dan wel? Het begint met een goede borstel. Dit is niet alleen essentieel voor het klitvrij houden van de vacht, maar het bespaart uiteindelijk ook tijd. Een goede borstel is een vrij dure aanschaf, maar het is echt de moeite waard! De Mat Zapper van Activet is een ideale borstel voor een Australian Labradoodle. 

Borstel altijd laag voor laag, van onder naar boven. We beginnen bij de poten en eindigen bij de rug. Til een laagje haar op en begin dan vanaf de huid met de haargroei mee te borstelen. Voel je geen klitten meer, dan kun je een volgend laagje haar pakken. Borstel rustig en met stevige slagen. Klitten die er niet uitgeborsteld kunnen worden, kun je behandelen met anti-klitspray of doorknippen met een schaar. Wees extra alert op plekken die de neiging hebben om snel te vervilten o.a. de liezen, de oksels en de snor. 

Borstelen is geen speelkwartier! Introduceer de borstel met geduld, beloon de pup en stel hem gerust. Borstel in het begin niet te lang, want als de pup zich gaat vervelen is de kans groot dat hij naar de borstel gaat happen. 

Wassen en drogen

De vacht van een hond heeft een zelfreinigend vermogen en hoeft in principe niet gewassen te worden. Het advies is om de hond alleen te wassen als het echt niet anders kan. Gebruik dan een speciale hondenshampoo om de functie van de huid en de vacht niet te verstoren. Vergeet niet om de hond goed te drogen na het wassen, anders krijg je de klitten er bijna niet meer uit. Een goede manier om de hond te drogen is met een waterblazer. Deze waterblazer blaast de vacht met hoge kracht uit elkaar. De klitten blaas je er vaak bijna allemaal uit. Het is aan te raden om de waterblazer ook te gebruiken als je bent gaan wandelen met de hond. Je blaast niet alleen de vacht droog, maar zo verwijder je ook zand en viezigheid. Let wel op dat je de hond rustig laat wennen aan de waterblazer. Bouw dit met kleine stapjes op.